1969’da Genco Erkal’ın kurduğu Dostlar Tiyatrosu, 52 yıldır ilerici-toplumcu gerçekçi sanat anlayışıyla oyunlarını sahnelemeye devam etmektedir. Dostlar Tiyatrosu, çağdaş dünya tiyatrosunun ve Türk yazarların oyunlarını sahnelerken aynı zamanda bünyesinde kurulan Amatör İşçi Tiyatrosu Grubu ve Çağdaş Halk Dansları Grubu ile de kültür ve eğitim merkezi olmuştur.
Kuruluşundan bu yana Şişli-İstiklal Caddesi arasında Harbiye Yapı Endüstri Merkezi salonundan başlayarak, Küçük Sahne, Şişli Ümit Tiyatrosu, Elhamra Tiyatrosu, Baro Han ve Muammer Karaca Tiyatrosu’nda oyunlarını sahneleyen Dostlar Tiyatrosu, 2012’den bu yana çeşitli salonlarda oynamaktadır.
Dostlar Tiyatrosu, devrimcilerin büyük ilgiyle izlediği; 1969’da “Rosenbergler Ölmemeli”, 1970’te “Asiye Nasıl Kurtulur” ve “Havana Duruşması”, 1972’de “Abdülcanbaz”, 1973’te “Şili’de Av”, 1978’de “Brecht-Kabare”, 1979’da “Kafkas Tebeşir Dairesi” ve 1981’de “Ağrı Dağı Efsanesi” gibi oyunlar ile kültür sanat yaşamımızda önemli bir yer edinir.
Gençliğin siyasi bilincinin oluşmasında ve devrimci harekete katılmasında edebiyat, tiyatro ve sinema etkili olmuştur. Dostlar Tiyatrosu da İstanbul’da 1960’lardan bu yana sahneledikleri oyunlarla devrimcilerin gerek birey olarak gerekse de gruplar halinde izledikleri tiyatro gruplarının başında gelmektedir.